De impact van social media
Sinds het begin van social media is er veel veranderd. Maar wist je dat de meeste bekende social media apps zeer onschuldig begonnen? Facebook was bedoeld om updates en foto’s te delen met familie en vrienden. Twitter was opgericht om snel het laatste en belangrijkste nieuws te kunnen delen. Hetzelfde geldt voor Instagram. In plaats van zich op het individu te richten, was deze app oorspronkelijk bedoeld voor stijl, kunst en fotografie. Door de jaren heen zijn deze platformen echter gigantisch gegroeid en dat bracht ook negatieve dingen met zich mee.
Zo wordt Twitter misbruikt om veel haat te zaaien. Facebook komt vaker in opspraak omdat ze de gegevens van gebruikers delen aan bedrijven. En zo is Instagram betiteld als de app die het slechts is voor de mentale gezondheid van jongeren. Dit komt doordat gebruikers alleen maar hun beste en bewerkte foto’s erop zetten. Maar ook vanwege het succes van influencers en het onrealistische schoonheidsideaal hebben hieraan bijgedragen.
De nadelen ervan
Doordat we steeds meer geprikkeld worden, is onze aandachtsspanne korter geworden. Wanneer we ons vervelen, pakken we al snel onze telefoon of laptop om door social media heen te scrollen. Voordat social media er was, ging het allemaal nog anders. Veel communiceren met elkaar in de echte wereld of eens door de natuur lopen en de omgeving in je opnemen. Maar door alle apps die nu constant notificaties sturen, is het lastig om je concentratie er nog bij te houden. Ook is het voor leerlingen en studenten de laatste jaren lastiger geworden om zich volledig te focussen op het lesmateriaal.
Een ander nadeel van social media is de verheerlijking van schoonheid. We zien constant foto’s die gefotoshopt zijn of alleen maar modellen, waardoor we ons gaan vergelijken met hen. Dit veroorzaakt bij sommige mensen een negatief zelfbeeld en de drang om er ook zo uit te zien.
Ook is het tegenwoordig mogelijk om likes, volgers en views te kopen om je populariteit een boost te geven. Dit zorgt ervoor dat mensen zelf niet meer de moeite te doen om hun eigen volgelingen te creëren. Zo kun je al 100 tiktok likes kopen voor €4,- en 1000 tiktok likes kopen voor nog geen €25,-.
De voordelen
Social media kan echter ook een positief effect hebben. Zo zijn we er ons bewust van geworden dat er kracht zit in aantallen. Zo kun je social media gebruiken om je minder eenzaam te voelen, gelijkgestemden te vinden en om verandering te bewerkstellen. Dit laatste is vooral duidelijk geworden voor het bijeen roepen van mensen voor demonstraties. Voorbeelden hiervan zijn de Arabische lente en de black lives matter beweging.