Hoe creëer je een veilige werkplek

07/02/2023
|
55
werkplekinstructiekaart

Het creëren van een veilige werkomgeving is heel erg belangrijk voor de bedrijfscultuur. Dit zorgt over het algemeen ervoor dat medewerkers zich gelukkiger voelen, meer op hun gemak zijn en hierdoor harder werken. In deze blog krijg je tips hoe je een veilige werkplek kan creëren!

Soorten veiligheid

Het woord veiligheid op de werkvloer is een heel erg breed begrip. Als je in de bouw werkt is er een kans dat er opeens een stuk metaal op je valt, maar dit betekent niet dat mensen die achter een kantoor werken zich altijd veilig voelen op hun werk. We onderscheiden daarom ook 2 soorten veiligheid: Fysieke en sociale veiligheid.

Sociale veiligheid

Sociale veiligheid raakt het functioneren van de directeur tot aan de normale medewerker en heeft invloed op de kwaliteit van de dienstverlening van een organisatie. Het is een heel belangrijk onderdeel van een goed functionerende organisatie dat de medewerkers zich veilig voelen. Een sociaal veilige werkomgeving is een omgeving waarin iedereen elkaar met respect behandeld. Hier is geen plaats voor grensoverschrijdend gedrag zoals, seksuele intimidatie, agressie, discriminatie of pestgedrag. Deze soort veiligheid is heel belangrijk om je medewerkers zich op hun gemak te laten voelen. Dit is de basis voor een goede bedrijfscultuur.

Gerelateerd nieuws  5 Redenen waarom jouw bedrijf een PR bureau moet inschakelen

Fysieke veiligheid

Fysieke veiligheid is op een kantoor iets minder van belang, maar in de bouw is dit heel erg van belang. Bij een kantoorbaan is het bijvoorbeeld belangrijk dat het personeel een goede zithouding aanneemt. Er zijn heel veel manieren om een veilige werkplek te creëren bij beroepen waar veel fysiek werk uitgevoerd wordt. Zorg ervoor dat je personeel om kan gaan met het gereedschap en de machines die gebruikt worden tijdens de werkzaamheden. Zorg voor goede veiligheidsmiddelen zoals, helmen, oogbescherming en veiligheid schoenen. Gebruik een werkplekinstructiekaart. Bij beroepen waar met gevaarlijke stoffen gewerkt wordt is een werkplekinstructiekaart heel handig. Dit zorgt ervoor dat informatie van veiligheidsinformatiebladen en productinformatiekaarten makkelijk naar de medewerkers wordt gecommuniceerd. Bij sectoren waarin gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen is veiligheid extra belangrijk, omdat dit extra risico meebrengt voor de medewerkers. De werkplekinstructiekaart verteld een medewerker hoe hij met bepaalde stoffen om moet gaan en legt dit heel makkelijk uit.

Recent

Zo geef je een geweldig verjaardagsfeest

17/06/2024

Wat te doen als je betrokken raakt bij een rechtszaak

23/05/2024

Wat doet een marketingbureau?

22/05/2024

Wat te kopen voordat je gaat bevallen

21/05/2024

Zo verbeter je de werkplekcultuur

17/05/2024

Meer in deze categorie

De logistieke uitdagingen van e-commerce

|
Economie, Webshop

Inzicht in het Stipp pensioen en de kosten van een uitzendkracht

|
Algemeen, Economie

Hoe behaal je het meeste rendement op je zonnepanelen

|
Economie, Wonen

Word ook een ster in netwerken

|
Economie
© Copyright Touch Stones Marketing 2024
hello world!