Leren voor je autotheorie is een hele klus. Het is een heleboel informatie die je in je hoofd moet stampen en dan zit je ook nog eens midden in je schoolexamens. Je denkt misschien dat je autotheorie niet zo spannend is. Toch zijn er genoeg redenen om je theorie-examen te oefenen.

Je moet bijvoorbeeld voor ieder examen betalen, wat een extra motivatie is. Misschien ben je wel een kei op de weg en ben je klaar voor een praktijkexamen, maar heb je je autotheorie nog niet gehaald. Helaas mag je dan nog niet afrijden. Door de theorie te leren, weet je sneller wat je in de praktijk kunt doen, wat in je voordeel werkt tijdens de rijlessen.

Als je meteen wilt slagen voor je autotheorie, is het goed om effectief te leren. Het helpt om trucjes toe te passen waardoor je de stof sneller onthoudt. Denk maar aan de volgende:

Opschrijven

Schrijf de dingen die je leest op. Doordat je actief bezig bent met de stof, registreren je hersenen beter wat je doet. Typen werkt ook, maar de handeling van het opschrijven zorgt ervoor dat je hersenen de stof beter herinneren.

Theorie-examen oefenen

Er is geen betere manier om je voor te bereiden op de toets dan je theorie-examen oefenen. Waarschijnlijk heb je van je rijinstructeur toegang gekregen tot een digitale omgeving met talloze examens. Heel vaak lijken deze vragen op die van je echte examen.

auto theorie oefenen

Visualiseer wat je leert

Het helpt als je je een voorstelling kunt maken bij wat je leert. Gelukkig bevatten theorieboeken veel plaatjes waarbij situaties worden uitgelegd. Het kan echter zijn dat je het plaatje onduidelijk is door de hoeveelheid pijltjes. Het is goed om dan even je ogen dicht te doen en de elementen los van elkaar te zien, bijvoorbeeld als wordt gevraagd in welke volgorde voorrang moet worden verleend.

Herhalen

Het enige wat echt werkt is de stof regelmatig bekijken. Ook dit kun je op een leuke manier doen. Maak gebruik van flash cards of plak overal memovelletjes. Zo wordt je zelfs op het toilet er aan herinnerd wat het maximumgewicht van een aanhanger mag zijn.