Als je het leuk vindt om op de weg te zijn en voertuigen te besturen, dan is vrachtwagenchauffeur worden wellicht iets voor jou. Veel mensen die een vrachtwagen willen besturen, zijn ook uit op een gevoel van vrijheid en rust. Dit omdat je soms urenlang onderweg bent met alleen je eigen gedachten en van de verschillende omgevingen kunt genieten. Vrachtwagenchauffeurs maken wel vaak lange dagen, dus wees daarop voorbereidt. Vooral voor de internationale ritten geldt dit. Deze tak van vrachtwagenchauffeurs is ook vaak doordeweeks niet thuis en slapen in hun cabine. Vrachtwagenbestuurders werken niet allemaal binnen de logistiek, denk hierbij aan wegenbouwers, sloop- en kraanbedrijven en de vuilnisophaaldienst.

Natuurlijk moet je eerst het chauffeursdiploma halen. Zonder dit diploma is het niet mogelijk om als beroepschauffeur te werken. De opleiding tot vrachtwagenchauffeur is niet voor iedereen weggelegd. Je moet veilig het grote voertuig kunnen manoeuvreren, zonder onveilige situaties te creëren. Het is bij een vrachtwagen ook extra belangrijk om vaak je dode hoek te controleren. Tot slot moet je ook de Code 95 halen, wil je als vrachtwagenchauffeur kunnen rijden. We leggen zo meer uit over deze Code 95.

Een vrachtwagenchauffeurs is echter niet alleen verantwoordelijk voor het besturen van het voertuig. Ze moeten ook controleren of goederen correct worden ingeladen en goed vastgezet worden. Daarnaast krijg je soms te maken met overheidsinstanties zoals de douane. Deze kunnen je vracht en documenten controleren.

Wat is Code 95?

Sinds een aantal jaren is de Europese regelgeving omtrent de kwalificaties voor het rijbewijs C en D aangepast. In heel Europa moeten beroepschauffeurs voldoen aan een nascholing van 35 uur per vijf jaar. Als je deze nascholing hebt voldaan, dan krijg je de Code 95 bijgeschreven op je rijbewijs.

De reden dat deze code is ingevoerd is simpel. Dit moet namelijk zorgen voor gelijke eisen voor alle Europese beroepschauffeurs, maar ook om een betere kwaliteit te garanderen. Verder draagt het bij aan minder verkeersdoden, een beter imago en een vermindering van de CO2-uitstoot.

Code 95 bestaat uit een nascholing van minimaal 7 uur praktijk en 28 uur theorie. Deze 35 uur zijn elke vijf jaar verplicht om te volgen.