Word ook een ster in netwerken

23/04/2023
|
256
netwerken

Netwerken is bijna in iedere zakelijke of professionele situatie enorm belangrijk. Of je nu een eigen bedrijf hebt of aan het zoeken bent naar een nieuwe baan, netwerken kan ervoor zorgen dat je stappen kunt maken in jouw carrière. Voor velen is het netwerken erg spannend, het is tenslotte ook lastig om in te schatten hoe je het beste kunt beginnen. Daarom geven we je in deze blog een aantal tips hoe jij ook een ster kunt worden in netwerken. Nieuwsgierig geworden? Lees dan verder!

Wat is jouw doel?

Voordat je gaat daadwerkelijk gaat beginnen met netwerken is het belangrijk om jezelf af te vragen wat je doe is. Wil je nieuwe klanten krijgen? Of ben je op zoek naar nieuwe carrièremogelijkheden? Als je weet wat jouw doelen zijn, weet je wat je te doen staat wanneer je gaat netwerken. Zo kun je de gesprekken ook weer beter leiden. Zorg er dan ook altijd voor dat je goed voorbereid gaat netwerken. Oefen bijvoorbeeld een korte pitch of neem visitekaartjes mee. Daarnaast kun je je ook inlezen over bijvoorbeeld de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied, zodat je gespreksonderwerpen hebt. Weet je niet goed waar je het over moet hebben? Ontdek meer grappige gespreksonderwerpen.

Een goede eerste indruk

Bij netwerken is het belangrijk dat je een goede eerste indruk achter doet laten. Dit kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan een goede handdruk bij de ontmoeting. Ook een verzorgde of zelfverzekerde uitstraling doet veel voor een goede eerste indruk. Blijf wel trouw aan jezelf. Probeer je niet anders voor te doen dan je bent, je bent tenslotte authentiek. Wees altijd eerlijk over jezelf en wie je bent. Benadruk waar je goed in bent, maar probeer dit niet te overdrijven. Mensen houden tenslotte van iemand die zichzelf en oprecht is.

Gerelateerd nieuws  De toekomst van AI en hoe het software ontwikkelen verandert

Onderhoud de relaties

Ben je gesprekken met meerdere personen aangegaan en is het netwerkevenement afgelopen? Dan is het belangrijk dat je de relaties gaat onderhouden. Mensen moeten je niet gaan vergeten en dat voorkom je door regelmatig van je te laten horen. Stuur bijvoorbeeld een bericht, voeg diegene toe via LinkedIn of nodig diegene uit voor een kop koffie op kantoor. Het is belangrijk dat je de relaties warm houdt, zodat ze eventueel in de toekomst aan je denken wanneer dit in je voordeel is.

Wat doe je vooral niet?

Nu dat we een aantal tips hebben gegeven, is het ook belangrijk om te weten wat je vooral niet moet doen wanneer je gaat netwerken. We zullen hieronder een aantal voorbeelden opsommen.

Ga niet meteen zaken doen. Wees geduldig, ga eerst het gesprek aan en pas wanneer je elkaar echt hebt leren kennen, kun je wat meer voor elkaar gaan betekenen.

Praat niet té veel. Probeer ook naar de andere te luisteren, zodat je een goed gesprek kunt voeren waar twee partijen iets aan hebben.

Zie je mensen die je goed kent? Kies er dan toch voor om met een nieuw iemand te gaan praten. Niet omdat je niet mag bijpraten, maar het netwerken met mensen die je al goed kent heeft weinig zin wanneer je eigenlijk nieuwe mensen wilt leren kennen.

Recent

Zo geef je een geweldig verjaardagsfeest

17/06/2024

Wat te doen als je betrokken raakt bij een rechtszaak

23/05/2024

Wat doet een marketingbureau?

22/05/2024

Wat te kopen voordat je gaat bevallen

21/05/2024

Zo verbeter je de werkplekcultuur

17/05/2024

Meer in deze categorie

De logistieke uitdagingen van e-commerce

|
Economie, Webshop

Inzicht in het Stipp pensioen en de kosten van een uitzendkracht

|
Algemeen, Economie

Hoe behaal je het meeste rendement op je zonnepanelen

|
Economie, Wonen

Word ook een ster in netwerken

|
Economie
© Copyright Touch Stones Marketing 2024
hello world!