Je bent bezig met het restaureren van een oude woning en stuit opeens op asbest. Een gevaarlijke stof zie je niet zomaar zonder handschoenen kunt opruimen. Een werkgever moet hierbij zorgen voor een veilige werkomgeving en een volledige database met veiligheidsinformatiebladen. Op die manier weet iedereen wat hij moet doen in zo’n situatie.

Blijf alert op gevaarlijke stoffen

Wanneer je weet dat je mogelijk gevaarlijke stoffen kunt tegenkomen in je werk zorg dan dat je alert blijft op materialen of geuren. Met alleen beschermingsmateriaal ben je er nog niet. Wanneer je denkt dat er een gevaarlijke stof actie aanwezig is onderneem dan actie. Zorg zelf dat je up-to-date bent van de veiligheidsregels binnen jouw werk en check regelmatig de veiligheidsinformatiebladen database.

Giftige stof ontdekt

Met de Zelfinspectie Gevaarlijke Stoffen kun je in 4 stappen controleren of je als bedrijf genoeg doet tegen het werken met onveilige stoffen. Jaarlijks worden er in Europa meer dan een half miljoen oproepen gedaan richting het Poison Center. Een centraal aanmeld-portaal van veiligheidsinformatiebladen. Op dit moment heeft ieder land haar eigen procedure met eigen eisen en eigen tarieven hiervoor.

In Nederland is het aanvragen van een inlogcode de eerste stap om het ViB en de samenstelling te kunnen uploaden in een online portal gratis. Een VIB of veiligheidsinformatieblad is een gestructureerd document met informatie over de risico’s van een gevaarlijke stof of preparaat en aanbevelingen voor het veilig gebruik ervan op het werk. Het bevat alle eigenschappen van het giftige middel.

veiligheidsinformatiebladen database

Geraakt door een bijtende of giftige stof

Mocht je in aanraking zijn gekomen met een giftige of bijtende stof die op je huid is gekomen, in je ogen of die je hebt ingeademd is het belangrijk actie te ondernemen. Hierbij is het opzoeken van frisse lucht meestal de eerste stap om zuivere zuurstof binnen te krijgen. Verwijder eventuele kledingstukken waar de stof op terecht is gekomen. Behalve wanneer de kleding aan je huid is gaan plakken. Laat het dan zeker zitten en later verwijderen door hulpdiensten.

Neem als het mogelijk is zo snel mogelijk een douche en probeer de stof gedurende minimaal 15 tot 20 minuten van je af te spoelen. Als het in je ogen terecht komt probeer dan eventuele contactlenzen te verwijderen en spoel je ogen gedurende minimaal 15 tot 20 minuten met water.

Giftige stof weghalen

Om vervolgens nog meer schade te voorkomen probeer je de stof zo snel mogelijk weg te laten halen. Doe dit niet zelf maar zoek via internet naar een vakkundige partij.

Natuurlijk doe je veilig werken niet alleen dus aarzel zeker niet om je collega’s aan te spreken wanneer zij onveilig werken!