Welke wijn gebruikt men voor glühwein

14/12/2023
|
Glühwein

De wintermaanden komen eraan en met de dalende temperaturen verlangen we naar warmte en gezelligheid. Wat is dan toepasselijker dan een dampende mok glühwein? Dit winterse drankje met kruidige aroma's creëert het perfecte van warme gevoel tijdens de koude wintermaanden. In deze blog verkennen we de wereld van glühwein, vertel ik over de geschiedenis en tradities en beantwoorden we de vraag, welke wijn gebruikt men voor glühwein?

De historie van glühwein

Gluhwein, ook wel glühwein of vin chaud genoemd, is het perfecte medicijn tegen de koude wintermaanden. De rijke historie van dit geliefde winterdrankje gaat ver terug. Al in het oude Rome warmden soldaten hun wijn met kruiden om de winter warm door te komen. Door de eeuwen heen evolueerde het recept en werd glühwein een vast onderdeel van wintermarkten, festivals en kerstvieringen in Europa. De naam glühwein is afgeleid van het Duitse Glühender Wein, wat niet geheel toevallig gloeiende wijn betekent. Hedendaags kan deze winterse wijn verschillen in veel opzichten. Hoewel het in de winter vaak als de beste wijn onder de 10 euro gezien wordt, zijn de prijzen op kerstmarkten erg hoog voor dit winterse drankje.

De oorsprong van glühwein

Glühwein vindt zijn oorsprong in de Alpenlanden van Midden-Europa, met name in Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland. In deze bergstreken werd het al eeuwenlang glühwein gedronken. Vooral in de koude wintermaanden werd dit drankje regelmatig door de inwoners gemaakt. De populariteit van glühwein is echter al lang niet meer beperkt tot de Alpenlanden. De warme drank heeft zijn weg gevonden naar verschillende landen over de hele wereld. Van de gezellige kerstmarkten in Europa tot de winterfestivals in Noord-Amerika, glühwein zorgt voor een feestelijke en warme sfeer. De dampende mokken met hun kruidige aroma creëren een gevoel van samenzijn en gezelligheid, waardoor deze wijn uiterst geschikt is om de kerst door te brengen.

Kerstmis

Tradities en feestdagen voor glühwein

In de winter is glühwein niet meer weg te denken. In Europa is het een onmisbaar onderdeel van kerstmarkten. De geur van glühwein vermengt zich met de kerstversiering, kerstkraampjes en de natuurlijk de kerstsfeer. Hierdoor waan je je heel even in een winterwonderland tijdens de kerst. De warme drank zorgt voor extra warmte en gezelligheid tijdens onze bezoeken aan deze kerstmarkten. Naast kerstmarkten wordt glühwein ook met plezier gedronken tijdens het Nieuwjaar en andere winterfestivals. De warme gloed van glühwein brengt mensen samen en creëert een gevoel van samenzijn en feestelijkheid, perfect om de wintermaanden te vieren.

Gerelateerd nieuws  Breng je feest naar een hoger niveau met een photobooth!

De perfecte glühwein

De keuze van de wijn is cruciaal voor het creëren van de perfecte glühwein. Traditioneel wordt er gebruik gemaakt van rode wijn, met populaire druivensoorten zoals, pinot noir, merlot of zinfandel. Deze druivenrassen hebben voldoende body en structuur om de toegevoegde kruiden te dragen en zorgen voor een stevige basis voor deze warme winterdrank. Echter zijn er ook witte wijnen gebaseerde glühwein. Deze interessante toevoeging zie je steeds vaker verschijnen op kerstmarkten en restaurants. Als je kiest voor een witte glühwein is een stevig karakter, zoals de chardonnay of de gewürztraminer de druivensoort waar je voor moet gaan. Experimenteer gerust met verschillende wijnen om jouw favoriete glühwein te vinden!

Experimenteren met kruiden

De kruiden zijn wat glühwein echt uniek maakt. Kaneel, kruidnagel, steranijs en citroenschil vormen de basis van de kruidenmix, maar er zijn talloze variaties mogelijk om jouw eigen signature blend te creëren. Voeg gember toe voor een pittig accent, of experimenteer met nootmuskaat of kardemom voor extra complexiteit. Anijs, vanille, of zelfs een scheutje honing kunnen de warme gloed van glühwein verder versterken. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus laat je creativiteit de vrije loop en ontdek de perfecte kruidencombinatie voor jouw perfecte glas glühwein!

Tips voor thuis

Het maken van glühwein thuis is eenvoudig en leuk. Kies je favoriete rode of witte wijn, voeg de gewenste kruiden toe, warm het mengsel zachtjes op en geniet van de warme gloed in je eigen comfortabele omgeving. Vergeet niet om te experimenteren met verschillende kruidencombinaties om jouw eigen unieke glühwein te creëren. Belangrijk als je gaat beginnen met wijn, is het kopen van een wijnrek.

Recent

De psychologie van een goede website

18/04/2024

De verschillende silhouetstijlen binnen bruidsmode

16/04/2024

Storytelling in reclame en interieur: tips

04/04/2024

Belang van een zorgverzekering voor jongvolwassenen

27/03/2024

Hoe je reizen luxer voor jezelf kan maken

23/03/2024

Meer in deze categorie

Storytelling in reclame en interieur: tips

|
Algemeen

AI in Marketing

|
Algemeen

Documentatie beheer voor bedrijven in asbest

|
Algemeen

5 Tips voor SEA optimalisaties

|
Algemeen
© Copyright Touch Stones Marketing 2024
hello world!