Wat is verspanen

02/09/2021
|
49
verspanen

Verspanen is een verzamelwoord voor alle vormen van metaalbewerking waarbij door machines bepaalde delen worden verwijderd en daardoor spanen ontstaan . Met verspanen zorg je er dus voor dat je materiaal de gewenste vorm krijg en de spanen zijn hier het afval van. Verspanen hoeft ook niet alleen bij metaal gebruikt te worden het kan namelijk ook bij bewerking van hout, metaal en kunststof, dit noemen ze dan CNC verspanen. De spanen die ontstaan tijdens het verspanen is eigenlijk gewoon afval. Het kan weggegooid worden maar het kan ook opnieuw omgesmolten worden. Als je een beeld wilt van hoe het er precies uit ziet denk dan aan bijvoorbeeld als je thuis een stuk zachte boter snijd en een krul ziet ontstaan.

De aandachtspunten van verspanen

Het is belangrijk dat je de goede spaandikte gebruikt, als de spanen te dun of te dik zijn is dit niet goed voor het proces. De spaandikte heeft namelijk allemaal te maken met de snijsnelheid, voedingssnelheid en de snedediepte. En als je de verkeerde keuzen maakt wordt de kwaliteit van het product ook minder en dat wil je niet.

Het is ook belangrijk dat je de juiste gereedschapskeuze maakt dit zorgt er ook voor dat je goede kwaliteit levert. Je moet de geometrie aanpassen aan de verschillende snijeigenschappen. De juiste combinaties worden bepaald door de leverancier.

Gerelateerd nieuws  Verschillende stijlen voor kleine meubels

Ook het is het belangrijk dat je kiest voor de juister materialen. Elke metaalsoort heeft namelijk zijn eigen mechanische eigenschappen. En ieder materiaal heeft dus andere bewerkingseigenschappen en daarom is het belangrijk dat je de juiste materialen kiest.

Verspaningstechnieken

De meest bekenden technieken zijn boren, frezen, draaien en kotteren.

Bij boren wordt een rond gat in een product gemaakt met behulp van een boor. Hierbij is het natuurlijk belangrijk dat dit gat om de juiste plek komt en daarom moet je dan met een putje het center bepalen en daarna kan het boren beginnen.

Bij frezen wordt er gebruik gemaakt van een freesmachine die vaak door computers gestuurd wordt. Dit roteert en door het ronddraaien wordt het materiaal verwijderd. Je hebt hier ook verschillende uitvoeringsvormen in.

Dan heb je het draaien. Hierdoor draait een product heel snel waardoor deze een snijbeweging uitvoert. Het draaien wordt uitgevoerd op een draaibank.

Bij kotteren is het juist zo dat het product stilstaat en de gereedschappen ronddraaien. Je hebt 2 varianten van kotteren, langs kotteren en vlakkotteren. En dit zijn alle technieken van verspanen kort uitgelegd.

Recent

Eten voor een stralende gezondheid: laat voeding je medicijn zijn!"

17/09/2023

Zo geniet je meer van de natuur

07/09/2023

Ontdek wat de beste studie is voor jou

29/08/2023

Tolken en vertalers, wat is het verschil?

22/08/2023

Duurzame marketing - Marketingwereld zet steeds meer in op duurzaamheid

11/08/2023

Meer in deze categorie

Ontdek wat de beste studie is voor jou

|
Algemeen

Duurzame marketing - Marketingwereld zet steeds meer in op duurzaamheid

|
Algemeen

7 Effectieve tips om te groeien als organisator van evenementen

|
Algemeen

Tips voor veilig reizen met de motor

|
Algemeen, Lifestyle
© Copyright Touch Stones Marketing 2023
hello world!