Een veranda is een aanbouw aan een woning, meestal slechts een afdak steunend op houten palen. De vloer kan de bestaande vloer zijn, maar meestal is een houten vloer aanwezig die gelijk met de vloerhoogte binnenshuis doorloopt. Het woord is via het Engels ontleend aan het Hindi en is in die taal waarschijnlijk een Portugees leenwoord. Een met glas afgesloten veranda wordt in het Nederlands een serre genoemd. Een volledig afgesloten glazen aanbouw aan een woning wordt in Vlaanderen een veranda genoemd. Naast kleinere en eenvoudiger constructies bestaan er ook grote dure exemplaren die allebei dienen als extra leefruimte en binnenshuis een “outdoor-gevoel” oproepen. Varianten in de stijl van een afdak op palen worden in België eerder als overdekte terrassen benoemd. Aanpalend aan Vlaamse veranda’s wordt vaak een open terras of verharding aangelegd waarop dan tuinmeubilair staat.

Verschillende veranda’s

In een open veranda geniet je tot ver in het najaar nog van het mooie weer. Dit type veranda is vele malen goedkoper dan een gesloten (woon)veranda en door het open karakter ervan geniet je optimaal van de zon en het zicht op de tuin. Wil je écht iets speciaals, oriënteer je dan eens op een glas house. Een glas house is een minimalistisch vormgegeven aanbouw met grote glaspartijen en slanke raamprofielen. Een soort super strakke veranda of moderne tuinkamer die qua vormgeving en stijl perfect past bij een moderne villa of ander soort luxe woning. Je kunt de veranda uitkiezen die jij het mooiste vind, maar het moet ook bij je huis passen.

Waarom een veranda nemen?

Als je een veranda hebt geniet je langer van je tuin en bij sommige veranda’s wel het hele jaar door. Als je een afgesloten veranda hebt, is het leuk als je er een kacheltje of een warmte bron neer zet. Een veranda is naast gezellig ook nog een handig. Als je een veranda hebt stijgt je huis in waarde. Dit ligt wel aan het soort veranda en van welk materiaal hij gemaakt is, maar het zal altijd een beetje meer waard worden.