Tapas in Nederland

03/12/2020
|
52
tapas restaurant

Het eten van tapas is door de jaren heen steeds populairder geworden in Nederland. In de meeste steden ligt tegenwoordig wel een tapas restaurant. Ook worden er veel workshops georganiseerd om tapas te leren maken en zijn er veel recepten in kookboeken te vinden. In Spanje is tapas van origine geen hoofdmaaltijd, maar zijn het kleine hapjes om bij een aperitief te eten.

Het eten van tapas draait dan ook meer om de gezelligheid en het gemak van het eten. Er zijn geen ongeschreven regels bij het eten van tapas. Of je nu met de hand of met bestek eet, als het maar lekker smaakt. Vanwege de vele variatie in smaken en soorten voedsel, zit er voor iedereen wel iets lekkers bij. Tapas eten hoort afwisselend en lekker te zijn.

Geschiedenis van tapas

Het is niet precies duidelijk hoe tapas ontstaan is. Maar de meeste Spanjaarden gaan ervan uit dat het in de streek van Andalusië is ontstaan. Om te voorkomen dat er ongedierte in een glas drinken terecht zou komen, werd er een stuk brood met beleg op het glas gelegd. Tapas komt dan ook van het Spaanse werkwoord tapar, wat bedekken of afdekken betekent. Uiteindelijk werd het populair en standaard om je glas af te dekken. Uitbaters van tapas restaurants kwamen er uiteindelijk achter dat gasten sneller drinken wilden bestellen na het nuttigen van zoutig eten, zoals we in Nederland doen met zoute pinda’s. En zo werd het hapje uiteindelijk zelf een tapa genoemd.

Gerelateerd nieuws  Hoe kiest u het juiste desinfectiemiddel voor uw behoeften

Hoewel tapas in Spanje vooral bedoeld is als een voorafje, is het in veel andere landen inmiddels een volwaardig hoofdgerecht geworden.

Soorten tapas

Er zijn ontelbare soorten tapas te bedenken, die per streek verschillen. Over het algemeen wordt tapas onderverdeelt in 4 soorten, namelijk: koud, warm, in saus of met brood. Tapas kan gebakken, gegrild, rauw, gefrituurd of gemarineerd zijn. Niks is ondenkbaar voor tapas.

Het is van belang dat tapas zo vers mogelijk geserveerd wordt. De presentatie mag dan simpel en eenvoudig zijn opgemaakt, of juist heel complex. Zolang het maar vers is. De meest gebruikte ingrediënten in tapas zijn worst, ham en kaas, olijven en olijfolie, knoflook en paprika.

In de meeste tapas restaurants of cafés kun je zelf je plankje samenstellen met de ingrediënten die jij lekker vindt.

Recent

Wat te doen als je betrokken raakt bij een rechtszaak

23/05/2024

Wat te kopen voordat je gaat bevallen

21/05/2024

Zo verbeter je de werkplekcultuur

17/05/2024

Maak je bedrijf duurzaam: 6 tips

16/05/2024

De logistieke uitdagingen van e-commerce

15/05/2024

Meer in deze categorie

Wat te doen als je betrokken raakt bij een rechtszaak

|
Algemeen

Zo verbeter je de werkplekcultuur

|
Algemeen

Maak je bedrijf duurzaam: 6 tips

|
Algemeen

Tips om gezond de feestdagen door te komen

|
Gezondheid, Lifestyle
© Copyright Touch Stones Marketing 2024
hello world!