Obligaties betekenis en hoe je ze kunt kopen

06/06/2021
|
40
obligaties kopen

Heb je ‘obligaties’ wel eens voorbij horen komen en vraag je je af wat het is? Of heb je er nog nooit van gehoord en ben je nu wel nieuwsgierig geworden? In deze blog gaan wij verder in over obligatie betekenis en hoe je obligaties kunt kopen. Benieuwd? Lees snel verder.

Obligatie en de betekenis ervan

Een obligatie is heel simpel gezegd een verhandelbaar schuldbewijs. Obligatie en de betekenis ervan is een deel van een lening die doorgaans door een ander land, overheidsinstelling of onderneming is aangegaan. Voor dat de obligatie wordt aangegaan wordt er een vaste looptijd voor vastgelegd. Deze looptijd ligt doorgaans tussen de vijf en dertig jaar. Elk jaar wordt er het rentebedrag vast of variabel uitgekeerd, waardoor aan het eind van de looptijd de obligatie volledig afgelost kan worden. Het kan voorkomen dat de obligatie niet afgelost kan worden. Een veelvoorkomende oorzaak is het failliet gaan van de uitgevende instelling. Ook hebben obligaties een hoger rendement dan een ander soort spaarrekening of deposito. De reden hiervan is dat beleggers hun geld veel langer kwijt zijn en daarmee ook meer risico lopen. Het kan voorkomen dat een obligatie vervroegd afgelost wordt, dat wordt dan een ‘callable’ genoemd. Dit mag enkel wanneer de uitgevende instelling de vooraf vastgestelde koers naar eigen wens eerder mag aflossen.

Hoe en waar kun je obligaties kopen?

Wanneer je overweegt zelf obligaties te kopen kun je dat op twee manieren doen. De eerste manier is door zelf obligaties te kopen. Dit kan bij veel verschillende Nederlandse brokers. Een broker is iemand die handelt in onder andere obligaties, maar ook bijvoorbeeld aandelen of valuta’s. Het voordeel van zelf obligaties kopen is dat het net iets goedkoper is dan wanneer je het bij een beleggingsfonds koopt, wat meteen de tweede optie is. Daar betaal je namelijk fondskosten. Daar komt dan wel bij dat je veel geld beschikbaar moet hebben om daarmee een gezonde spreiding te kunnen behalen. Een normale waarde van een staatobligaties is 1.000 euro, waar een bedrijfsobligatie al makkelijk 50.000 euro is. De tweede manier om obligaties te kopen is zoals je net als las via beleggingsfonds. Het grote voordeel hiervan is dat niet zelf de obligaties aan hoeft te schaffen en al kunt beleggen met een beperkt vermogen. Zo kun je in een beleggingsfonds vaak al vanaf tientallen euro’s obligaties kopen. Daar staat natuurlijk wel iets tegenover, de fondskosten. Echter hoeven deze helemaal niet extreem hoog te zijn.

Gerelateerd nieuws  De toekomst van de CFO: trends

Duurzaam obligaties beleggen

Tegenwoordig is alles duurzaam, zo ook obligaties. De groene obligatie van Green Bond financiert namelijk milieuvriendelijke projecten. De afgelopen jaren is de groene obligatie gigantische gestegen in populariteit. De structuur van de groene obligatie is exact hetzelfde als die van de gewone obligatie en worden ze ook nog uitgegeven door hetzelfde type instellingen. Om het milieu te steunen heeft de belastingdienst verschillende groene obligatiefondsen geselecteerd waar fiscale voordelen voor gelden. Op deze manier hoef je tot een vooraf opgesteld maximum vrijstellingsbedrag geen vermogensbelasting te betalen. Wanneer de waarde die je koopt onder het maximum ligt is e vrijstelling wel beperkt. Als je nog niet verkocht was, dan is er nog een laatste voordeel. Zo ontvang je extra heffingskorting van maar liefst 0,7% over het vrijstellingsbedrag!

Vergelijken voor de laagste kosten

Voor je aankoop is het wel zo verstandig om de kosten te vergelijken, je wilt namelijk zo goedkoop mogelijk uit zijn. Hiervoor zijn verschillende websites in het leven geroepen. Door simpelweg te google naar broker vergelijking kom je al snel terecht op handige websites. Naast de kosten vergelijken wordt het ook aangeraden om de voorwaarden en reviews van een platform te vergelijken.

Recent

Zo geef je een geweldig verjaardagsfeest

17/06/2024

Wat te doen als je betrokken raakt bij een rechtszaak

23/05/2024

Wat doet een marketingbureau?

22/05/2024

Wat te kopen voordat je gaat bevallen

21/05/2024

Zo verbeter je de werkplekcultuur

17/05/2024

Meer in deze categorie

De logistieke uitdagingen van e-commerce

|
Economie, Webshop

Inzicht in het Stipp pensioen en de kosten van een uitzendkracht

|
Algemeen, Economie

Hoe behaal je het meeste rendement op je zonnepanelen

|
Economie, Wonen

Word ook een ster in netwerken

|
Economie
© Copyright Touch Stones Marketing 2024
hello world!