Alles wat je moet weten over EAN-code
Een EAN-code, wat is dat? Misschien ben je meer bekend met de term barcode. Juist, die verticale streepjes met cijfertjes om de achterkant van zowat elk product in Nederland of België. Deze code bestaat uit 13 cijfers, echter op producten die te klein zijn voor een 13-cijferige code wordt er gebruikt gemaakt van een 8-cijferige EAN-code.
Wie is verantwoordelijk voor het maken van een EAN-code?
De supermarkten in ieder geval niet. Die krijgt zijn producten weer van vele andere leveranciers. Maar zelfs die bedrijven maken geen EAN-codes. Om fraude te voorkomen en om te voldoen al alle regels en regulaties ontremd geldige streepjescodes, is er één bedrijf verantwoordelijk voor het vaststellen van barcodes: de GS1, ook wel Global Standards One genoemd. De GS1 houdt zich bezig met de elektronische communicatie tussen bedrijven over de hele wereld.
Kun je zelf EAN-codes verkrijgen?
EAN-codes zijn makkelijk online te verkrijgen. Je kunt ebay ean codes kopen door simpelweg te googelen. Zorg er wel voor dat je bij het kopen van EAN-codes legitieme codes besteld die geregistreerd staan bij de GS1.
Identieke codes
EAN-codes bevatten meestal 13 cijfers. Naast de meest voorkomende 13-cijferige codes bestaan er ook 18-cijferige EAN-codes. Deze codes worden gebruikt om een specifiek huishouden te identificeren voor leveringspunten van gas en elektriciteit. Deze code staat vast per huis en niet per persoon. Wanneer je verhuist neem je dus de code over van de oude bewoners.
De 13 en 18-cijferige codes zijn niet de enige EAN-codes. Er bestaat ook nog een 23-cijferige code. Deze codes worden gebruikt bij producten die in prijs verschillen afhankelijk van het variabel gewicht. Denk hierbij aan kaas, vlees of fruit.
Overige codes
Naast gewone EAN-codes bestaan en ook nog een heleboel andere codes. Denk hierbij aan codes voor pasjes om te tanken, pasjes voor airmiles maar ook pasjes van medewerkers in de gezondheidszorg. Zelf patiënten in het ziekenhuis krijgen tegenwoordig een armband om met een barcode die vastgesteld is door de GS1. Tegenwoordig wordt dit ook gedaan doormiddel van QR-codes. Op deze manier hebben weknemers een sneller overzicht van alle patiëntgegevens.