Elke bekende stad in Nederland heeft zijn eigen unieke architectuur. Wanneer je aan het onderwerp architectuur Amsterdam denkt zie je de prachtige grachtenpanden voor je en bij Rotterdam denk je meteen aan de moderne en unieke kubuswoningen. Wanneer je geïnteresseerd bent in architectuur binnen Nederland nodig ik je uit om onderstaande blog te lezen.

Architectuur Almere

Almere staat vooral bekend om haar moderne architectuur, zowel in de woonwijken als in het centrum van de stad. Voorbeelden van bekende projecten in Almere zijn de nieuw bibliotheek, de citadel, de smaragd en de schouwburg. In het centrum van Almere zijn er zeker al twintig prachtige gebouwen te bekijken en ze liggen allemaal op loopafstand van elkaar.

Architectuur Amsterdam

De architectuur in Amsterdam biedt voor ieder wat wils. Er is een super grote mengeling van oude en moderne gebouwen. Denk maar aan alle kerktorens, bruggen en de zoals eerder benoemde sfeervolle grachtenpanden die er in de avond zo mooi belicht bij staan. Andere voorbeelden van bekende projecten in Amsterdam zijn:

  • De beroemde beurs: Dit is een 19e-eeuws monument van de Nederlandse bouwkunde
  • De smalste huizen van Amsterdam
  • Centraal station Amsterdam
  • Het Rijksmuseum
  • De A’DAM toren

Architectuur Den Haag

In den Haag is er net als bij ‘’architectuur Amsterdam’’ staat beschreven een grote mengeling tussen historische en moderne gebouwen. Op de binnenhof in den Haag staat het meest bekende gebouw, namelijk de Ridderzaal. Dit gebouw is één van de oudste gebouwen in de Haag. Voorbeelden van nieuwere projecten zijn de Haagse Toren, het ministerie van Financiën en het nieuwe centraal station den Haag.

Architectuur Eindhoven

Wie aan architectuur binnen de stad Eindhoven denkt, ziet meteen Strijp S voor zich. In dit gebied zijn vele industriële monumenten. Eindhoven is lang een erg industriële stad geweest, het heeft ook niet voor niks de benaming ‘’lichtstad’’. Het meest opvallende gebouw in het Strijp S district is Evoluon, de koepel van dit gebouw licht in de avond op. Andere bekende moderne en industriële gebouwen binnen Eindhoven zijn:

  • De TU (technische universiteit) Eindhoven
  • De Admirant
  • Het gerechtsgebouw
  • Het Van Abbemuseum

Architectuur Amsterdam
Evoluon