Wat moet je doen als je een SOA hebt?

08/03/2022
|
44
anoniem sms

Er zijn een aantal symptomen die erop wijzen dat je mogelijk een SOA hebt. Zo kan er een branderig bij het plassen zijn, maar ook kun je wat afscheiding verliezen die anders is dan normaal (sterker van geur, andere kleur). Ook bloedverlies na de seks kan een teken zijn, maar zelfs jeuk in je intieme zones, wondjes, wratjes, en meer. Let er wel op, dit hoeft niet te betekenen dat je een SOA hebt, maar het kan wel een teken zijn. Ga daarom als eerste naar de huisarts of GGD voor een test om een overdraagbare ziekte uit te sluiten.

Huisarts of GGD

Doe geen zelftest om te weten of je een SOA hebt. Deze is niet betrouwbaar genoeg. Je moet je altijd laten testen bij de huisarts of de GGD. Bij de GGD is het over het algemeen gratis, bij de huisarts alleen maar wanneer je geen eigen risico meer hoeft te betalen voor je zorgverzekering. Je kunt echter niet altijd bij de GGD terecht. Over het algemeen kan het wél als je jonger bent dan 25 jaar, gewaarschuwd wordt door iemand anders dat je mogelijk een SOA hebt, slachtoffer bent van seksueel geweld, of omdat je bijvoorbeeld beroepsmatig met seks bezig bent. Hoe je daarna wordt getest is enigszins afhankelijk van de klachten.

Gerelateerd nieuws  Een vetpercentage berekenen hoeft niet altijd voor inzicht te zorgen

De SOA test zelf

Voor de SOA test zelf kan het zijn dat je in een potje moet plassen, dat er een beetje bloed wordt afgenomen (vooral voor HIV) of dat er een beetje met een wattenstaafje van je DNA wordt afgenomen. In principe zijn al deze methodes vrij makkelijk en zouden ze niet echt onprettig aan moeten voelen. Het kan echter wel eens licht ongemakkelijk zijn natuurlijk, vooral als men niet echt weet wat er aan de hand is (en of je wel een SOA hebt) en er een kleine biopsie moet worden genomen.

Anoniem SMS

Ben je positief getest, dan is het echt belangrijk dat je bedpartners die het mogelijk van jou hebben overgenomen op de hoogte stelt. Spreken jullie elkaar niet meer of gaat het niet goed, dan heb je nog steeds een morele plicht om iets te laten weten. Desnoods kun je anoniem SMS gebruiken. Met een service als anoniem SMS kun je informatie doorsturen zonder dat iemand weet dat het van jou afkomstig is, zo kun je iedereen die het nodig heeft toch netjes waarschuwen dat ze zich moeten laten checken.

Recent

Eten voor een stralende gezondheid: laat voeding je medicijn zijn!"

17/09/2023

Zo geniet je meer van de natuur

07/09/2023

Ontdek wat de beste studie is voor jou

29/08/2023

Tolken en vertalers, wat is het verschil?

22/08/2023

Duurzame marketing - Marketingwereld zet steeds meer in op duurzaamheid

11/08/2023

Meer in deze categorie

Eten voor een stralende gezondheid: laat voeding je medicijn zijn!"

|
Gezondheid, Sport

Huidtherapie geeft je een boost!

|
Gezondheid, Lifestyle

Gewichtsverlies

|
Gezondheid, Sport

Wat is MMA?

|
Gezondheid, Lifestyle
© Copyright Touch Stones Marketing 2023
hello world!