Regels voor non-food producten aangescherpt

15/07/2022
|
44

De regels voor de informatie over giftige stoffen op de etiketten van non-food producten is aangescherpt sinds 2021. Alle producten die giftige stoffen bevatten dienen allereerst geregistreerd te worden bij het PCN. Pas als hier aan voldaan is kan een bedrijf een UFI code aanvragen. Op deze manier is het makkelijker om giftige stoffen te achterhalen en te monitoren vanuit een centraal orgaan.

Zichtbaar aanwezige gevarenaanduiding

Neem als voorbeeld de stof nicotine. Vanaf 2021 moet de verpakking zichtbaar en duidelijk aangeven dat een product nicotine bevat. Deze moet ook goed leesbaar zijn voor slechtziende mensen, daarom zijn er richtlijnen die de overheid bepaald heeft. De zogeheten NEN-EN-ISO 11683 richtlijnen zij n dus verplicht om op de verpakking van of op het product zelf aan te brengen.

Vereisten voor een UFI code

Alle producten die bestaan uit dezelfde samenstelling delen één UFI-code. De code verwijst namelijk naar de samenstelling van stoffen. Die moeten dus eerst geregistreerd staan bij het PCN. De code moet duidelijk te lezen zijn, er zijn in enkele gevallen lettertypen en grootte van belang, maar lang niet altijd.

Gerelateerd nieuws  Kinderopvang of een oppas?

Waarvoor is een UFI code gemaakt?

In het geval van een UFI-code (die tijdens de inzendingsprocedure aan de autoriteiten wordt verstrekt) is de samenstelling van een bepaald mengsel duidelijk identificeerbaar, wat bijdraagt tot een snelle reactie in noodgevallen. Tegelijkertijd maakt het ook de veilige manipulatie van de samenstelling mogelijk. Alleen de bevoegde instantie (van de lidstaat) wordt in kennis gesteld van de gegevens die bij de indiening worden verstrekt.

Hoe maak je een UFI code?

De UFI-generator is een webapplicatie die online (in een browser) kan worden gebruikt.  Het gebruik ervan is gratis en beschikbaar in alle officiële talen van de Europese Unie.

De unieke UFI-code kan worden aangemaakt door het batchnummer van het mengsel op te geven.

Belangrijk!

Het systeem slaat de aangemaakte UFI's niet automatisch op; dit moet door de gebruiker worden gedaan.

De UFI kan worden aangemaakt zonder fiscaal nummer, maar deze optie moet alleen worden gekozen als de onderneming niet over een echt fiscaal nummer beschikt.

Het is noodzakelijk de aangemaakte UFI in een volgende stap te valideren.

Recent

Wat te doen als je betrokken raakt bij een rechtszaak

23/05/2024

Wat te kopen voordat je gaat bevallen

21/05/2024

Zo verbeter je de werkplekcultuur

17/05/2024

Maak je bedrijf duurzaam: 6 tips

16/05/2024

De logistieke uitdagingen van e-commerce

15/05/2024

Meer in deze categorie

Tips om gezond de feestdagen door te komen

|
Gezondheid, Lifestyle

Deze vitamines dragen bij aan een gezonder hart

|
Gezondheid

Belang van een zorgverzekering voor jongvolwassenen

|
Gezondheid

Zijn veneers de oplossing voor een witte glimlach?

|
Gezondheid
© Copyright Touch Stones Marketing 2024
hello world!