Het ontstaan van bubbeltjesplastic

11/12/2020
|
60
bubbeltjesplastic

We kennen allemaal wel het verpakkingsmateriaal dat bubbeltjesplastic heet. Vooral kinderen vinden het leuk om deze bubbeltjes te poppen. Maar hoe is dit bubbeltjesplastic ontstaan en wat was het doeleinde? In 1957 bedachten Marc Chavannes en Alan Fielding dit product om te gebruiken als een nieuw soort behang met textuur. Ze lijmden twee douchegordijnen aan elkaar, waarna er luchtbellen tussenin ontstonden. Helaas sloeg dit idee niet aan en we kunnen wel zien waarom. Daarna gingen ze op zoek naar een nieuwe bestemming voor hun product. Ze kwamen uit bij isolatiemateriaal voor bijvoorbeeld kassen. Het werkte goed als isolatie, maar ze verkochten nooit echt veel bubbeltjesplastic.

Uiteindelijk veranderde IBM in 1959 het bubbeltjesplastic in datgene waar we het vandaag de dag voor gebruiken, namelijk als verpakkingsmateriaal. Daarvoor werd er altijd gebruik gemaakt van kranten en zaagsel. Bubbeltjesplastic werkte echter veel beter en beschermt het product ook meer.

Hoe wordt bubbeltjesplastic gemaakt?

Er zijn een aantal stappen nodig om bubbelplastic te maken. Je begint met kleine bolletjes hars ter grootte van een grindkorrel. Deze bolletjes worden vervolgens in een machine geplaatst, de zogenaamde ‘’extruder’’. De extruder verhit vervolgens de bolletjes en door middel van een schroef wordt het harsmengsel gemixt. Daarna valt het mengsel via een sleuf aan de onderkant van de extruder eruit. Voor het maken van bubbeltjesplastic heb je echter twee lagen nodig. Uit de sleuf komen dan ook twee lagen met vloeibaar harsmengsel.

Gerelateerd nieuws  Ik wil brievenbusdozen laten bedrukken, maar hoe werkt dat eigenlijk?

Deze twee lagen gaan vervolgens door een zogenaamde ‘’drum’’. De bovenste laag hecht zich aan de drum en draait mee op het oppervlak. In de drum zitten allemaal gaten van ongeveer 10mm groot. Het mengsel wordt vervolgens door de zuiging van de drum in deze gaten gezogen. Zo krijg je de vorm van de bubbeltjes.

Tot slot moet het product worden afgemaakt. De onderste laag van het harsmengsel wordt nu over de drum geplaatst. Er zit nu lucht gevangen tussen de bubbeltjes en de onderste laag. Deze folie wordt vervolgens van de drum afgehaald en zo heb je bubbeltjesplastic gemaakt. Vervolgens wordt deze folie nog gesneden in een kleiner formaat en op rollen gerold.

Recent

Eten voor een stralende gezondheid: laat voeding je medicijn zijn!"

17/09/2023

Zo geniet je meer van de natuur

07/09/2023

Ontdek wat de beste studie is voor jou

29/08/2023

Tolken en vertalers, wat is het verschil?

22/08/2023

Duurzame marketing - Marketingwereld zet steeds meer in op duurzaamheid

11/08/2023

Meer in deze categorie

Tolken en vertalers, wat is het verschil?

|
Webshop

De opkomst van online marktplaatsen

|
Webshop

Wanneer ontwikkel je een propositie?

|
Webshop

Ik wil brievenbusdozen laten bedrukken, maar hoe werkt dat eigenlijk?

|
Webshop
© Copyright Touch Stones Marketing 2023
hello world!