Een relatief nieuw concepot binnen de gezondheidszorg: blended care. Blended care is een face-to-face contact moment met de arts of therapeut zoals je dat nu ook al gewend bent. Dit wordt gecombineerd met interventies via de groeiende digitale wegen. Je kan denken aan een spreekuur online of online begeleiding bij chronische pijn of een depressie. Je kan dus zeggen dat blended care gewoon jouw zorg is, alleen dan online. Je kan daardoor thuis blijven en wel geholpen worden met je klachten. Het concept kent wel nog een aantal uitdagingen, juist omdat het zo nieuw is. Ben je benieuwd naar blended care? Lees dan verder.

Voordelen

Blended care kent een aantal voordelen. Het eerste voordeel is de tijdbesparing, doordat je niet de deur uit hoeft voor je zorg. Je kunt thuis lekker in een makkelijke stoel gaan zitten en dan gewoon de computer aanzetten. Bel elkaar virtueel op en zie en spreek mekaar dan. Net als in de praktijk, alleen dan een beetje anders. Het tweede voordeel is kostenbesparing. Dit komt omdat patiënten eerder geholpen kunnen worden. De klachten zijn dan vaak nog minimaal en kunnen relatief makkelijk worden opgelost. Het laatste voordeel is de kwaliteitsbeleving. Doordat je als patiënt sneller en beter geholpen kunt worden heb je zelf meer de regie over het behandelproces. Je kunt makkelijk aan de bel trekken als het nodig is door even een mailtje te sturen.

Uitdagingen

Zoals net al gezegd ken blended care ook een aantal uitdagingen. De eerste uitdaging zijn de financiën. Als eerste moet er geïnvesteerd worden in nieuwe techniek, zodat later de kosten bespaard kunnen worden. Soms gaat dat voor de praktijken die blended care opstarten over behoorlijke bedragen. Het kan dan tot wel vijf jaar duren voor het is terug verdient. Daarnaast moet de techniek door het personeel worden gesnapt, het personeel gaat immer werken met deze vorm van zorg. Ook bestaat er een uitdaging voor de patiënten. Mensen die ouder zijn weten vaak niet zo goed hoe ze met digitale middelen moeten omgaan en komen liever langs in de praktijk. Ook is de database een uitdaging. Er worden veel data verzameld en daar moet op de lange termijn wel iets mee gebeuren.